Ovanlig

Idag har vi varit o träffat en av mina läkare för att gå igenom lite vad som egentligen hände mig då jag blev sjuk. De flesta av er vet ju att jag drabbades av en ovanlig typ av havandeskapsförgiftning som förkortas HELLP. Tydligen var jag dessutom ovanlig i det ovanliga...

Oftast drabbar HELLP tonåringar, äldre eller mörkhyade mammor. Jag är INTE tonåring, ser mig själv INTE som äldre och är fisblek. Symtomen på HELLP brukar heller inte vara smärta som jag hade. Läkaren berättade att hon hade uteslutit HELLP under mina första besök och hon hade t.om skrivit att det troligtvis inte rör sig om det i journalanteckningarna.

Som tur var upptäckte de att mina värden var lite dåliga och bestämde sig för att ta regelbundna prover på mig. De såg då att de tenderade att sjunka. När jag kom in till förlossningen sista gången hade de sjunkigt regält och det fanns inga tvivel om vad det rörde sig om.

Vi hade ju fått veta att det finns risker med HELLP men inte riktigt vad.
Mammor har dött av HELLP men det är tydligen inte så vanligt. Speciellt inte i Sverige där resurser finns. De avrekomenderar heller inte mammor från att skaffa barn igen. Risken är större att man får havandeskapsförgiftning vid senare graviditeter än för andra mammor. Men chansen att man klarar sig ifrån det är större än risken att man får det igen. Man ger också en tablett, trombyl, så fort man får reda på att man är gravid igen. Det kan skjuta upp förloppet och minska effekterna av HELLP.

Som förväntat blev jag ju sämre precis efter kjejsarsnittet och fick ligga på intensiven i ca två dygn.
Det brukar bli så men värdena vände och jag behövde inte få blod som man kan behöva ibland. Det som händer vid HELLP är nämligen att blodvärdet sjunker medans levervärdena stiger. Anledningen till att jag hade så ont var att levern och leverblåsan svällde.

Man vet inte varför man får havandeskapsförgiftning. Men man kan se ett samband mellan det och blodtrycksrelaterade problem. En del som haft det får högt blodtryck längre fram i livet.

De risker som finns för barnet är att det kan bli tillväxthämmade.

Så.................
Nu har jag skrivit det så att jag kommer ihåg också.

Nu är Alma MYCKET ledsen.................


Tråkigt!

När vi var på bvc i onsdags satt en lapp uppsatt där det lite försiktigt stod att det just nu inte har några föräldrargrupper pga överbelastning. PISSTRÅKIGT! Jag hade verkligen sett fram emot först föräldrarträffarna under graviditeten men det blev ju av förklarliga själ inte av. Nu blir det alltså inget efter heller!!!

Hade sett så fram emot att träffa lite andra mammor och kompisar till Alma! Har hört att man har rätt att byta bvc om man vill. Men känner att orken i att ta tag i det tryter. Kan inte allt bara flyta på!

Idag är iaf Almas beräknade datum!
GRATTIS till världens bästa, om man nu kan säga det och det kan man väl!!!
I onsdags vägde hon 3080g och var 51cm lång. Vi får väl se vad hon väger nästa gång så kan vi räkna ut snittet o få ett hum om vad hon skulle ha vägt om hon föds idag.. Vi har varit ute i skogen i helgen o där fans en gammal barnmorskevåg som vi utnyttjade men den litar jag inte riktigt på. Enligt den skulle hon väga ca 3300 vilket innebär att hon skulle gått upp 220g på inte ens en vecka.

Nu är pappa här o filar på lägan.
Ikväll är vi bjudna på middag hos Dick, Anna-Karin och Felix. Det uppskattas MYCKET!

Nu ringer det...

Einstein

Ibland ser Alma verkligen ut som en liten vetenskapsman...
Måste försöka fånga det på kort.

Jag vet, jag är dålig på o blogga nu.
Skyller på tiden. Vet inte riktigt var den tar vägen... Lägenhetsfixningen står ju i siltje. Vi har försökt sätta upp rutiner.. som bryts. Bl.a är det sagt att vi ska ligga i sängen vid nio på kvällen. Undra om det hänt någon gång över huvud taget. Nuvarande klockslag 22.48....

I veckan ska vi iaf försöka ordna med fönsterbrädor och stolar till köket.
Fam Öhrqvist kommer upp ännu nästa helg. Förutom att det ska bli enormt roligt att träffa dem så ger det oss en spark i få-i-ordning-i-lägenhets-baken.

Sen sist har vi haft lite trevliga besök också.
Besök kan man inte få för mycket av Catrin... Jag tycker bara det är roligt med sällskap. Jag o Martin har själva köpt ett endaste plagg åt Alma. Vi tackar så hemskt mycket för alla fina presenter som hon får, även de som inte går under kategorin kläder.

Så lite bilder då..

Vår lilla Einstein sover. Mer sovpåsar åt folket.. eller iaf Alma!


Vår i Sundsvall


Blev inte fler denna gång.

Sussa gott...

Brukar föresten tänka på alla mammor o pappor som är uppe och pysslar om sina barn samtidigt som mig själv på natten. Tänk hur många vi är. De kan kännas lite lättare om man tröttar ihjäl då..